Vilka är förkunskapskraven?
Ämnen som kursen Matematik 2a berör är:
Beräkningsmetoder med kalkylprogram, potenser med rationella exponenter. Algebraiska uttrycks, formlers och ekvationers applicerade på konkreta situationer.
Funktioner, dess egenskaper och representationer i form av ord, gestaltning, uttryck, tabeller och konstruktion av grafer. Funktionsvärden och begreppet nollställe.
Kvadrerings- och konjugatregeln vid ekvationslösning, räta linjens ekvation och analytisk geometri. Hur linjära ekvationssystem används i problemlösning. Algebraiska och grafiska metoder för lösning av potens- och andragradsekvationer samt linjära ekvationssystem.
Lösning av exponentialekvationer med digitala verktyg. Fördjupning av geometriska begrepp så som sinus, cosinus, tangens, vektorer och symmetrier.
Matematikens betydelse för privatekonomier, samhället och inom kulturen.
Matematisk argumentation med grundläggande logik.
Skillnaden mellan ekvation, algebraiskt uttryck och funktion.
Strategier för matematisk problemlösning inklusive modellering av situationer.
Behörighet: Du ska ha fyllt 20 år/fyller det iår eller ha slutbetyg från gymnasiet. Du behöver vara folkboförd i den kommun du ska söka utbildning i. Detta är på grund av att kommunen sköter och beslutar antagningarna.
Efter utbildning:
Efter kursen får du betyg som du kan använda för att söka vidarestudier.
Tidigare delkurser:
Matematik 1a
Kursstart
2025-01-06
Sista ansökningsdatum
2024-11-10
Kurskod
MATMAT02a
Poäng
100
Studietid
Kvällstid, Dagtid
Studietakt
Heltid, Deltid
Om Matematik 2a
Matematik 2a är en spännande fortsättningskurs på Matematik 1a där du breddar och fördjupar dina matematikkunskaper inför/under en yrkesutbildning. Här får du lära dig mer om geometri, linjära funktioner och statistik.
Kursen motsvarar den som du läser på gymnasiet och ger dig goda matematiska kunskaper och färdigheter. Genom att läsa Matematik 2a kommer du att förbättra din matematiska förståelse samt öka ditt självförtroende när det gäller att hantera matematiska utmaningar.
Matematik i Järfälla
Matematiken har en lång historia som sträcker sig över flera kulturer. Det är en gren av kunskap som växer både ur praktiska behov och människans nyfikenhet och vilja att utforska ämnet. Matematikens språk är universellt och används över hela världen. Med den ökande digitaliseringen av samhället används matematik alltmer i komplexa situationer, och det är ett viktigt verktyg inom vetenskap och yrkesliv, liksom inom naturvetenskap. Slutligen handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband.