Vilka är förkunskapskraven?
Ämnen som kursen Fysik 1b1 berör är:
Experimentellt arbete med matematisk modellering, planering och genomförande av undersökningar och observationer. Bearbeta och utvärdera data och resultat. Komma på slutsatser och ta ställningstaganden i samhällsfrågor.
Fysikens karaktär, arbetssätt och matematiska metoder. Naturvetenskapliga frågeställningar, modeller och teorier.
Klimat- och väderprognoser, så som ideala gaslagen som modell, fysikaliska modeller och mätmetoder, prognosers tillförlitlighet och begränsningar.
Olika typer av energiformer: Mekanisk, termisk, elektrisk, kemisk, strålnings- och kärnenergi. Energiprincipen, entropi, energiomvandling, energilagring och verkningsgrad.
Rörelse och hastighet så som rörelsemängd, acceleration, krafter, impuls, jämvikt, linjär rörelse, tryck och Arkimedes princip.
Strålning inom medicin och teknik, exempelvis radioaktivt sönderfall, joniserande strålning, partikelstrålning, halveringstid och elektromagnetisk strålning. Begrepp som absorberad och ekvivalent dos, strålsäkerhet, och hur det växelverkar med biologiska system.
Behörighet: Du ska ha fyllt 20 år/fyller det iår eller ha slutbetyg från gymnasiet. Du behöver vara folkboförd i den kommun du ska söka utbildning i. Detta är på grund av att kommunen sköter och beslutar antagningarna.
Efter utbildning:
Efter kursen kan du fördjupa dig ytterligare i Fysik 1b2.
Senare delkurser:
Fysik 1b2
Fysik 2
Tidigare delkurser:
Fysik 1a
Kursstart
2025-03-17
Sista ansökningsdatum
2025-01-19
Kurskod
FYSFYS01b1
Poäng
100
Studietid
Kvällstid, Dagtid
Studietakt
Heltid, Deltid
Om Fysik 1b1
I kursen Fysik 1b1 lär du dig om rörelse, krafter, energi och energiresurser samt fysikens karaktär, arbetssätt och matematiska metoder. Du kommer att få ta del av kunskap, teorier och praktiska experiment som ger dig en större förståelse för fysikens lagar.
Genom att lära dig om rörelse och krafter, energi och energiresurser, och de matematiska metoder som används i fysik, kommer du att få en djupare förståelse för hur världen fungerar. Dessutom kommer dessa kunskaper och insikter att hjälpa dig att tänka mer kritiskt och analytiskt.
Fysik i Södertälje
Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som syftar till att förklara vår omvärld, allt från materiens minsta beståndsdelar till universums struktur och ursprung. Genom observationer och experiment söker fysiken efter grundläggande principer som kan beskrivas matematiskt i modeller och teorier. Utforska världen av fysik och upptäck hur det kan förklara allt från enkla fenomen i vardagen till de mest komplexa aspekterna av universum!